Pozitivní reprezentace muslimů v Kastilii 13. století - De Pablo, David (Dějiny – teorie – kritika, 2024)
Reprezentace muslimů ve středověké Kastilii byly obvykle interpretovány v pejorativním smyslu, kdy křesťané označovali druhé za méněcenné nebo negativní (špatné, hříšné atd.). V tomto konkrétním případě však prameny ze 13. století ukazují, že - ačkoli méně často - existovaly i pozitivní reprezentace muslimů, obývajících Pyrenejský poloostrov. Tato studie se zabývá vznikem, účelem a časovými aspekty reprezentací. Zkoumá pozitivní uplatnění těchto reprezentací a především zkoumá, jak jsou artikulovány v širším reprezentačním rámci „jiného“. Tato analýza přispívá k teoretickým diskusím o jinakosti a konkrétně se zabývá otázkou, zda projevování se „jiného“ vůči „já“ vede k potenciální ztrátě alterity.