TADEUSZ PAWEŁ RUTKOWSKI, Polskie Towarzystwo Historyczne w latach 1945–1958. Zarys dziejów: Zarys dziejów, Toruń 2009, Wydawnictwo Adam Marszałek, 200 s. - Jiroušek, Bohumil (Dějiny – teorie – kritika, 2010)
Recenze