Matematické úlohy na šachovnici - Honzík, Lukáš; Pěchoučková, Šárka (Učitel matematiky, 2019)
Hru v šachy zná každý z nás včetně malých dětí a většina z nás také ovládá její pravidla alespoň na úrovni umožňující její rekreační hraní. Šachy přitom rozvíjí logické myšlení, algoritmizaci a strategické uvažování. Nejsou však jedinou činností, kterou lze na ploše šachovnice, ať už jakkoliv velké, provozovat. Dalšími možnostmi jsou kromě dámy nebo historických předchůdců šachu – šatranže a čaturangy – nejrůznější logické a matematické úkoly či rébusy. Ty jsou leckdy bez větších obtíží řešitelné již studenty středních nebo dokonce základních škol a mohou tak být zajímavou motivací k hlubšímu studiu matematiky a příbuzných oborů.